19 Şubat 2015 Perşembe

SEO ajanslarının taksitle sattığı ücretsiz bilgiler : İçerik

Bu yazının içeriğinde değinilecek konular;


  1. İçerik oluşturma süreci ve ziyaretçi tatmini
  2. Terimler
  3. İçerik oluştururken dikkat edilmesi gereken konular, öneriler
  4. Link inşası
  5. İçerik üretirken kullanılabilecek araçlar ve araştırma yöntemleri
  6. Doğru içerik üretimiyle ilgili tavsiyeler / yönergeler
  7. İçerik oluşturmanın tamamlayıcıları
  8. Kopya içerik durumu
  9. Zararlı içerik konusu
  10. SEO için kullanılabilecek ücretli / ücretsiz araçlar


1. İçerik oluşturma süreci ve ziyaretçi tatmini

Sitenin faaliyet gösterdiği alan ve konusuna göre farklı türlerde içerik yapıları vardır:
Dinamik yani sürekli içerik eklenen siteler, örneğin e-ticaret sitesi için ana içerik satılan ürünler, haber sitelerinde haber detay, seri ilan sitelerinde ise ilandır ve ziyaretçinin bir siteye erişiminin asıl hedefi de bu içeriklerdir. Dinamik siteler için sitedeki diğer sayfalar olan kategori sayfası, arama sonuç sayfası gibi sayfalar da ilgili ana içeriğin olduğu detay sayfalara kapı olarak düşünülebilir.

Diğer türdeki sitelere "bir servis sağlayan firma", örneğin avukatlık bürosu örnek verilebilir. Çoğunlukla verilen servis aynı olacağı ve içerik güncellenmeyeceği için statik olarak adlandırılır. Bu tür siteler için içeriğin önemini göstermek adına ilgili alanda blog tutma veya haber oluşturma destekleyici güncel içerik olarak tavsiye edilir.



2. Terimler

Landing Page: Türkçeye erişim / açılış sayfası gibi çevirebiliriz. Yani farklı kanallardan ilgili siteye erişilirken ilk gelinen sayfa. Bu bir forumda paylaşılmış ürün detay sayfası da olabilir. Başka bir sitede paylaşılmış kategori sayfası da olabilir. Veya bir kampanya için yayınlanan banner üzerinden gelinen ve bu kampanyaya özel hazırlanmış sayfa da olabilir.

Diğer SEO ilgili terimler:
http://tr.wikipedia.org/wiki/Arama_motoru_optimizasyonu#Terimler



3. İçerik oluştururken dikkat edilmesi gereken konular, öneriler

Hazırlanan içeriklere sitedeki mevcut içeriklerden linkler vermek, örneğin ürün sayfası için ilişkili bir ürüne link vermek ve / veya ilgili ürün için bir araştırma / inceleme yazısına link vermek en temel örnek olarak verilebilir.


Önemli ve güncel içeriklere ana sayfadan link vermek.

Dönemlere göre aranan içeriği öne çıkarmak; Örneğin sevgililer gününde parfüm ürününü, kurban bayramında bununla ilgili haberleri öne çıkarmak. Bu tip çalışmalar zaten pazarlamanın içerisinde olmakla birlikte google tarafından sitenin en çok ana sayfası ziyaret edildiğinden aranan içeriğe bu sayfadan link vermek ilgili içerik içinde google' a doğru sinyal vermiş olacaktır.

Hazırlanan içeriklere güvenilirliği yüksek olan başka sitelerdeki kaynaklara linkler vermek. Örneğin wikipedia. Veya devlet ile ilgili bir haberde gov.tr uzantılı ve konuyla ilgili sayfaya link vermek.

En çok aranan kelimeler yerine ziyaretçiye hitap eden cumlelere odaklanılmalı. Sırf aranıyor diye ilgili içeriği en çok aranan kelimeler ile doldurma numarası artık işlevini yitiyor ve vazgeçilmesi gereken başka bir şark kurnazlığı.

Bir sayfaya verilen linkteki yazı, o sayfadaki "title meta tag" ve sayfadaki h1 etiketli başlık aynı olmalı.

Sayfanın başlığı ve içeriği ilişkili olmalı.

Ziyaretçilerin yorumlarını alma: Kaliteli içerik çoğu zaman (bazen moderasyon ile) kaliteli yorumları da çeker. Bu da son kullanıcı tarafından farklı açılardan zengin içeriğin oluşmasına katkıda bulunur. 


Çok yapılan yanlışlardan biri de özellikle kelime seçiminde genelde son kullanıcının aradığı konuda aramak için tercih etmediği /az tercih ettiği kelimeleri kullanmak.
Örneğin; Fenerbahçe yerine Sarı Kanarya yazılması, Samsung yerine "elektronik devi" yazılması çoğu zamanda arama sonuçlarında karşılığının bulunmamasına sebep olmakta. Ve görünen o ki google bir süre daha bu tür durumlar için çözüm üretecek gibi durmuyor.

Link satın alma yanlışlığı: Aşağıda "Link inşası" konusunda detaylarıyla değinildi.

part 1 izle adında içerik oluştrmak: Bu konuda geçmişimiz çok maceralı ve tartışmalı olmakla birlikte Google'u kandırmanın bir sonucu (yaptırımı) olmasa da uzun vade de son kullanıcıyı aptal yerine koymanın bir sonucu olacak ve günü kurtarmak ve bununla övünmek ancak unutulan geçmişte kalacak.


Yapılmaması gerekenlerden biri de yanlış yönlendirici içerik

Örnek olarak SEO konusunda hizmet / servis satmaya çalışan bir firmayı alabiliriz;
Online SEO analiz ve rapor hizmeti satan quicksprout.com sitesi üstteki link ile ziyaretçileri "TechChrunc'ın trafiğini 60 günde %30 nasıl arttırdığı öğrenin" şeklinde verdiği link paralı üyelik sayfasına gidiyor. Üye olmak bu sorunun yanıtı olmasa gerek.






4. Link inşası

İnanışa göre bir sayfa / site başka sitelerden ne kadar çok link alırsa o kadar değerli olduğunu gösterir ve google arama sonuçlarında o derece yukarıda gösterir. Bu yüzdendir ki bazı site sahipleri  istenen linki buldukları her sitedeki yorum alanına spam olarak giren zekice çözümler peşinde koştular.
Temel fikir doğru olmakla birlikte google tarafında da "black hat seo" olarak adlandırılan tekniklere karşı çözümler geliştirildiği için olaya sadece ne kadar çok farklı siteden link alınırsa iyidir gözüyle bakmamak gerekmekte.

Durumu açıklayan bir yazı:
"Most of what you've been doing [for link building] doesn't work anymore," said Kaila Strong, director of client strategy for Vertical Measures. "Reciprocal links, exact-match anchor text, guest blogging, blogroll links, blog post comment links, links in forums -- they aren't sustainable and can get you into trouble."
http://www.cio.com/article/2377390/internet/link-building-strategies-and-tips-for-2014.html

Moz üzerinde backlink açıklamaları
http://moz.com/blog/category/link-building

Backlink konusunda diğer izlenebilecek tavsiye ve yönergelerin olduğu siteler:
http://backlinko.com/link-building
http://www.quicksprout.com/the-advanced-guide-to-link-building/#.

Back link için link satın almak yerine olası ziyaretçilerin ilgisini çekeceği yerlerde link vermenin önemi anlatılıyor.
http://builtvisible.com/really-targeted-outreach/


5. İçerik üretirken kullanılabilecek araçlar ve araştırma yöntemleri

Bing kelime araştırma aracı: Girilen kelime veya kelimeler ile ilişkili diğer aramaları ağırlığına göre listeliyor. Burada ilginç bir durum bing.com da en çok www.google.com aramasının yapıldığı (bu yazının yazıldığı tarihlerde).
https://www.bing.com/webmaster/diagnostics/keyword/research

Google Keyword planner : Google aramaları temelinde en çok aranan kelimeler, aranma hacimleri ve alternatif öneriler için:
https://adwords.google.com.tr/KeywordPlanner

Destekleyici bir araç olarak Google Trends: istenen kelimeler için hacim karşılaştırması yapılabilir, yazılan kelimelerle ilgili en çok aranan ve son dönemde potansiyel yaratan ilişkili kelimeler görülebilir.
http://www.google.com/trends/




Web masters tools üzerinde Search queries ekranı: SSL den dolayı GA da artık ziyaretçiler hangi arama sonucundan geldiği alınamıyor ama google bir örneklem verisini Web Master Tools'da veriyor. Daha çok veri almanın bir yolu kategorileri de ayrı ayrı site olarak eklemek.
{Ekran görüntüsü}


GA üzerinde site içi arama sonuçları: Davranış (Behavoir) > Site Araması (Site Search) ile site içindeki aramaların verimliliği ölçülüp, değerlendirilebilir. Örneğin sitede sık aranan ama ulaşılamayan içerik. Ya da sitede bulunan ama arama souçlarında tatmin edici şekilde  bulunmayan içerikler tespit edilebilir. Tatmin edici olup olmadığına ise Results  PageViews / Searchs, % Search exits, % Search refinement, Time After search, Average search depth bilgileri yol gösterir. Özellikle hemen çıkma oranı yüksek veya sitede kalma süresi düşük değer olan aramalar değerlendirilebilir.




Google analytics site içi arama kurulum klavuzu.
https://support.google.com/analytics/answer/1012264?hl=tr


Yapılması gereken bazı araştırmalar
-en önemli / büyük rakipler kimler, hangi alanlarda güçlüler
-ürünü / ürünleri / servisleri / içeriği en iyi anlatan kelimeler / cumleler neler

Google Analytics ve Google Web Master Tools gibi araçları kullanarak en iyi trafik çeken kelime ve açılış sayfaları ile birlikte gösterim alıp tıklanmayan sayfalar listelenir.


open site explorer kullanarak rakiplerin nerelerden link aldığı görülebilir;
https://moz.com/researchtools/ose/ 

Search Metrics ile rakiplerin organik ya da ücretli trafik aldığı kelimeler raporu alınabilir. Bu kelimelere göre içeriklerler oluşturulabilir. (Site içeriği ile uyumlu olacak şekilde)

Diğer yöntem ise kelime öneri siteleri: Genelde yaptıkları iş Google Auto Complate de çıkan alternatifleri liste halinde dökmeleri
http://keywordtool.io/
http://ubersuggest.org/

Ya da burdaki listeye göz atılabilir:
Google adwords kelime aracına en iyi 10 alternatif

Soru sormak ve sorulan sorulardan öğrenmek için forum:
Google Web Master Forum

6. Doğru içerik üretimiyle ilgili tavsiyeler / yönergeler

7 Keys to Great SEO for Content Marketers
http://contently.com/strategist/2014/04/09/7-keys-to-great-seo-for-content-marketers/

SEO da içerikle ilgili en önemli konunun daha çok içerik değil değerli içerik olduğunu örnekler ve rakamlar üzerinden anlatacan yazı
http://webdesignfromscratch.com/seo/revealing-the-1-most-powerful-seo-trick-ever/

Long Tail keyword önemi
http://www.searchenginejournal.com/focus-long-tail-keywords/118428/

Your Guide to Content Curation for SEO
http://www.searchenginejournal.com/guide-content-curation-seo/80773/

15 Title Tag Optimization Guidelines For Usability and SEO
http://usabilitygeek.com/15-title-tag-optimization-guidelines-for-usability-and-seo/

7. İçerik oluşturmanın tamamlayıcıları

-Sosyal medya
-Sponsorlu içerik / içerik pazarlaması
-E-posta pazarlaması
-PPC (pay per click)

Bu konuların detaylandırılması
http://www.searchenginejournal.com/link-building-complements-online-marketing-strategies/118777/

8. Kopya içerik durumu

Kopya içerik oluşturma zaten yanlış olmakla birlikte bu aracı içeriğiniz kopyalanmış mı diye kullanabilirsiniz.


Search for copies of your page on the web.

Google tarafında kopya içerik tespitinde cezalandırma ile ilgili yapılan açıklama:
http://googlewebmastercentral.blogspot.de/2008/09/demystifying-duplicate-content-penalty.html

9. Zararlı içerik konusu

Google tarafından düşük / olumsuz olarak değerlendirilen bir siteden sizin sitenize link verilmişse, bunun sizi de olumsuz etkileyeceği ile ilgili konudur. Kendiniz gidip de link almak için örneğin hacking ile ilgili bir sitede kendi sitenize link vermemişseniz rakibinizin sizin adınıza yaptığı zararlı güzellik olarak düşünebilirsiniz.
Bu tür durumlar için öneriler ve Google'ın sağladığı yöntemler (Google Disavow Tool) alttaki linklerde anlatılmış.

Preparing for negative SEO

A How to Guide on Identifying Bad Links and Pruning Them Using Google’s Disavow Tool

10. SEO için kullanılabilecek ücretli / ücretsiz araçlar


Aşağıdaki ve diğer bazı konularda ücretli ve ücretsiz araçlar sunulmakta;

Bu araçlar ile yapılabilecekler:
SEO optimizasyonu için teknik problem tespitleri (kırık linkler, yönlendirmeler, image kullanımı denetimi, sayfa içi css, script linkleri doğrulama), 
Aynı arama için farklı arama motorlarındaki sonuçları karşılaştrma, performans raporları, anahtar kelimeler, linkler rakip karşılaştırmaları, etiketler....

Diğer konular;
Backlink analiz,
Adwords yönetim, raporlama
Site-İçi SEO / Crawl analizi,
Rakip analiz,
İçerik Araçları,
Sosyal Medya,
Anahtar Kelime Analizi

Bu link'de kurumsal SEO araçlarıyla ilgili hazırlanmış bir rapor bulunabilir.
http://searchengineland.com/buyers-guides/enterprise-seo-tools-the-marketers-guide


http://moz.com/
https://majestic.com/
https://www.kissmetrics.com/
Özellikle rakip site trafik kaynakları bazında karşılaştırma için
http://www.similarweb.com/

https://positionly.com/
http://getstat.com/
http://www.linkresearchtools.com/
https://www.botify.com/

Günde 1 dolara aşağıdaki konularda araştırmaları yapıp gelişmeleri paylaşır.
https://www.searchenginenews.com/

We monitor over 2,000 blog posts, every update by Google, Yahoo, Bing, Facebook, Twitter, Pinterest, Yelp & Local Search, and test results from our network of 100's of researchers.
We turn that flood of noise into an average of 20 need-to-know, unique changes and adjustments that effect your SEO, SEM, Social Media, and Web Marketing efforts.
We combine this filtered data into a tidy report, delivered to you promptly on the 1st day of every month. In 17 years, we've never missed a publishing deadline.

Ücretsiz araçlar
http://www.screamingfrog.co.uk/seo-spider/
Sayfanızın browser gözünden nasıl göründüğü (bütün arama motorları için farkldır)
http://www.seo-browser.com/ 

Kelime alanında özelleşmiş bir servis
http://www.semrush.com/tr/

Farklı konularda ücretsiz araçlarla birlikte çesitler servisler sunar
http://www.internetmarketingninjas.com/


Son söz:
İçerik konusu ile ilgili başarı ölçümü malesef teknik konulardaki gibi çalışıp çalışmama esasına göre yapılamadığından tartışmaya daha fazla açık bir alan. Sonuçta içeriğinizin değerlendirmesi için Coca Cola'nın gizli formulu gibi çalışan arama motorlarına, kullanıcının günden güne değişen arama alışkanlarına ve gündem / dönem gibi parametrelere bağlısınız.


Hiç yorum yok: