10 Nisan 2015 Cuma

SEO ajanslarının taksitle sattığı ücretsiz bilgiler: Teknik konular



Burada anlatılan konular genel olarak web üzerinde uygulama geliştiricilere hitap etmekle birlikte bazı konu başlıkları web üzerinde iş yapan bir kurumda teknik ekip haricindeki kişilerinde (örn: ürün yöneticisi, analist) farkında olması gereken detayları içermektedir.
Burada en önemli konular, tanımları ve bazı örneklerle birlikte verilecek, konunun detayı için çoğunlukla Google yardım sayfalarına veya web üzerinde ilgili konuyu doğru ve açık anlatan başka sayfalara link verilecektir.

SEO konusunda içerik ile ilgili daha önce derlediğim bilgi ve tavsiyeler

  1. Site genel yapılandırma (robots.txt, sitemap.xml) ve standartlara uygunluk (w3c)
  2. Sayfa bazında ve site genelinde HTML yapılandırma ile ilgili dikkat edilecek konular
  3. Sitenin link yapısı
  4. İçeriği tanımlamak /anlamlandırmak : Microdata / Structured Data
  5. Resim, Video ve Haber içerikleri için teknik yapılandırma
  6. Sosyal medya paylaşımı için teknik yönergeler
  7. Mobil site  / yönlendirmeler
  8. Performans / hız'ın önemi ve ölçme yöntemleri
  9. Tasarımın etkileri
  10. Hata tespit yöntemleri ve sürekli takip için araçlar
  11. Bazı özel durumlar için (her sitede gerek olmayabilecek)  çözümler.
  12. Araçlar

1. Site genel yapılandırma (robots.txt, sitemap.xml) ve standartlara uygunluk (w3c)

Bir sitenin arama motorları tarafından erişilebilir ve taranabilir olması için en önce dikkat edilmesi gereken detaylardır.




robots.txt
robots.txt ile sitenizin yapısı hakkında arama motorlarına bilgi verirsiniz. Dolasıyla arama motorlarının bir sitede ilk eriştiği ve önemli tanımları yerdir. Örneğin taranmasını istemediğiniz sayfalarınız yada kısıtlamak istediğiniz arama motorları (örneğin google image search) varsa burada tanımlayabilirsiniz. Herhangi bir özel tanıma ihtiyacınız yoksa bu dosya olmayabilir. Bu konuyla ilgili yanlışlıkla erişime kapatılan sayfa / dizinler en sık yapılan hatadır.

Sayfa içi HTML'de meta tanımları ile robots.txt yapılabilecek bazı tanımlar yapılabilir.

Google üzerinde robots.txt ile yapabileceklerinizin anlatıldığı sayfa:

Sitemap

Sitenizin içeriğini link listesi olarak arama motorlarının kolay erişimi için belirli formatta sunumudur. Özellikle e-ticaret siteleri için yeni eklenen bir ürün ya da haber sitesi için yayına alınan bir haber ya da blog sitesi için yayına alınan bir yazı örnek olarak verilebilir. Ama site sürekli güncellenmiyor ise mevcut içerik üzerinden sitemap oluşturan araçlar da kullanılabilir.
https://www.xml-sitemaps.com/ : Bu araç ana sayfadan başlayarak bulduğu linkler üzerinden devam eder ve bulduğu tüm linkler için sitemap dosyası oluşturur. Eğer var olan bir sayfanıza hiç bir yerden link verilmemişse erişilemediği için dosyaya katılamayacaktır. Aynı şekilde arama motorları tarafından da erişilemeyecektir.

Google üzerindeki açıklamalar (Site haritaları hakkında bilgi edinme)
https://support.google.com/webmasters/answer/156184

Webmaster Guidelines: Best practices to help Google find, crawl, and index your site
https://support.google.com/webmasters/answer/35769


Standartlara uygunluk
Çoğu browser sayfanın HTML yapılandırmasında yapılan hataları ihmal ettiği / otomatik düzelttiği için farkına varılmayan hatalardır. Yine yukarıda anlatılan diğer konulardaki gibi bir sitenin teknik anlamda en kolay anlaşılabilir olmasının yolu standartlara uygunluğunun sağlanmasıdır.

İlgili sayfanın HTMLve CSS kullanımının W3C standartlarına uygunluğu denetlemek ve düzenleme önerileri için:
http://validator.w3.org/unicorn/

2. Sayfa bazında ve site genelinde HTML yapılandırma ile ilgili dikkat edilecek konular 


Title tag: İlgili sayfada site tamamına göre tekil olacak şekilde bir sayfa başlığı belirtilmeli ve ortalam 70 karakterden az olmalı. İçerik olarak ise sayfa içeriği doğru anlatmalı. En çok yapılan yanlış her sayfanın title bilgisinde site url'i veya adının sabit olarak tanımlanması.

Meta description: 155 karakterden kısa sayfanın içeriğini özet olarak anlatan bir veya 2 cumle. Arama sonuçlarında direk bir etkisinin olmadığı düşünülüyor ama arama sonucunda sayfanın başlığının altında göründüğü için tıklanmayı olumlu etkisi var.

URL: Site hiyerarşisi gözetilerek sayfanın bulunduğu konum (örn: kategori sayfası) ve mümkünse sayfanın başlığı url olarak oluşturulması en doğru olandır. Örnek url: /diz-ustu-bilgisayar/x-markasi-y-modeli-5454 gibi. Url yapılandırmasının doğru ve anlaşılır olması trafik raporlarınızda da işinizi kolaylaştırır.

Link hataları
Yine en sık yapılan yanlışlardan biri özellikle teknik olarak altyapıda yapılan değişikliklerle beraber url yapısının da değişmesi. Değişen her link için doğru bir teknik çözümle oluşturulan yeni url e Http 301 (Permanent redirect) ile yönlendirme yapılmalıdır.

Başka bir sık yapılan hata canonical tanımları:
Mümkün olduğunda gerek olmamalı. Genelde teknik düzenlemelerdeki eksiklikler /yanlışlıkları yamamak için kullanılıyor. Aynı içeriğe farklı URL'lerden erişilmemeli yada bir URL site içinde farklı yazım şekilleri link verilmemeli. Örn: büyük / küçük harf farklılıkları gibi. Doğru yöntem üstte anlatıldığı gibi 301 ile yönlendirmek olmalı.

Image alt özniteliği: Gösterilen resim için dosya adının resim içeriğini anlatır olması ve yine aynı bilginin yada içeriği anlatan bir cumlenin alt özniteliği ile verilmesi gerekir.

İç linker: Site içindeki linklerin açıklama yazıları ilgili sayfa başlığı ile uyumlu olmalı.

H1 etiketi: Genellikle sayfa başlığı (title) ile aynı olmalıdır.


Cloaking: Arama motorlarına başka son kullanıcıya başka içerik gösterme yanlışlığıdır

3. Link yapısı

Yukarıda anlatıldığı üzere doğru bir url ve birbirine bağlantılar veren sayfalar oluşturulmadığı sürece arama motorları için site / sayfa taramaları zorlaşır yada sitenin hiçbir yerinden link verilmeyen sayfalar için imkansız hale gelir.

Girişimcilere özel içerik üreten bu sitede konu basit ve detaylıca anlatışmış:
How to Create a Site Structure That Will Enhance SEO
http://www.entrepreneur.com/article/236245

URL yapısının arama motoru gözünde puanlama değeri açısından bir inceleme: http://builtvisible.com/solving-site-architecture-issues/

Sitelinks: Google arama sonuçlarında sitenizin ana sayfasına bağlı diğer ana alt sayfalarınız, örneğin kategorilerin listelenmesi şeklinde çalışır.
https://support.google.com/webmasters/answer/47334?hl=tr
How Google 'Sitelinks' Can Improve Your SEO
http://www.entrepreneur.com/article/235102

Linklerle detayları ilgili diğer konular:

Url ile ilgili mevcutda problemler varsa hangi yöntemler ile çözülebileceğini açıklayan (.Net tarafında) yazı:
http://weblogs.asp.net/scottgu/tip-trick-fix-common-seo-problems-using-the-url-rewrite-extension




4. İçeriği tanımlamak : Microdata / Structured Data

Her ne kadar arama motorları sitenizin içeriği anlamlandırmada yol kat etmiş olsalar da bazı alanlarda kullanıcıya içeriğiniz ile ilgili doğru bilgiler verebilmek için yöntemler ve standartlar geliştirilmiştir.
Aşağıdaki durumlar bazı HTML öznitelikleri (attribute) kullanarak sayfanın arama motorlarınca daha kolay anlamlandırarak okunmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede zengin bir arama sonucu detayı oluşturulur ve kullanıcının ilgisinin çekilmesi sağlanır:
-Kişi, ürün, breadcrumb (bulunduğunuz sayfanın sitede üzerindeki hiyerarşisini göstermek için), etkinlik, müzik, yorum, video alanları için html yapılandırmanızda tanımlar yapmak:
https://support.google.com/webmasters/answer/96569?hl=en
İçerik türlerine göre rich snippet kullanımı:
Paun, Oy, Değerlendirme, Tarif, Video detay, Haber Detay bilgileri
İçerik yapılandırması
Breadcrumbs (attribute modeli ile beraber):
Örneğin: Ana sayfa > Kategori > Detay

Promote Your Content with Structured Data Markup
https://developers.google.com/structured-data/

Oluşturduğunuz microdata formatının doğruluğu sınamak için:
https://developers.google.com/structured-data/testing-tool/

Şablonları kullanarak örnek bir mark-up oluşturmak için:
Structured Data Markup Helper

Konuyla ilgili standartlar:
http://dev.iptc.org/
http://dev.iptc.org/rNews

Bir süre önce bazı siteler için hizmete alınan bir servis. Marka aramasında ilk sırada çıkıyorsanız direk arama sonucunda site içinde arama yapılmasını sağlamak için bir arama kutusu daha gösteriliyor.

5. Resim, Video ve Haber içerikleri için teknik yapılandırma

Yazı (text) olmayan içerikle ilgili en büyük sorun anlamlandırma. Dolayısıyla kullanıcının yaptığı arama sonucuna uygun bir resim yada bir video varsa bile site içeriğinizde bu standart arama motoru taraması ile keşfedilemeyeceği için bazı tanımlı standartlar kullanılarak arama motorlarına içerikle ilgili bilgi verilir.

Google News : Eğer siteniz bir haber sitesi ise ve aramalar da haber bağlantısı olarak görüntülenmek istiyorsanız yapılması gerekli bazı tanımlar bulunmakta. Çoğunlukla google bir sitenin haber sitesi olup olmadığı ve içeriğin de bir haber olup olmadığını anlayabiliyor. Bu notada başarı ihtimalini artırmak için uyulması gereken durumlar ve iyileştirilebilecek adımlar var.
Welcome to the Google News Help Center
https://support.google.com/news/?hl=en#topic=2428790

Fotoğraf ve video yayını için yapılabilecekler;
https://support.google.com/webmasters/topic/2370565?hl=en&ref_topic=4598733

Resim:
img tag'ı kullanımında dikkat edilecek 2 önemli konu alt attribute ile ilgili resmin kısa açıklamasının sağlanması ve dosya adının resim içeriğini anlatır kısa bir isimden oluşması.
Resimler içinde ayrı bir sitemap sağlanabilir.
Bir de Google News gibi özel durumlar için resimlerin belirli formatta olması tavsiye edilir. Detayları ilgili bölümde.

Video:
schema.org markup for videos
https://support.google.com/webmasters/answer/2413309?hl=en&ref_topic=4603851



6. Sosyal medya paylaşımı için teknik yönergeler

Sosyal medya siteleri kendi sistemleri üzerinde paylaşım yapılabilmesi için bazı standartlara uyulmasını beklerler. Bunlar çoğunlukla meta taglarıdır.

Örneğin facebook için paylaşılan  sayfanın başlığının platform tarafından algılanabilmesi için "og:title" adından bir property attribute'u bekler:
 property="og:title"
content="Workday Sets Price Range for I.P.O." />

Facebook üzerinde paylaşım için yönergeler:
https://developers.facebook.com/products/sharing/
Facebook tarafından sağlanan tavsiyeler:
https://developers.facebook.com/docs/sharing/best-practices

Twitter
https://dev.twitter.com/web/tweet-button

7. Mobil site  / yönlendirmeler

Mobil trafiği gün geçtikçe arttığı için yaptığınız işin başarısında mobil site kaliteniz artık direk etki etmekte. Dolayısıyla mobilden sitenize gelen ziyaretçiler için iyi bir mobil deneyim yaşatılmalı.
Kullanıcının geliş yöntemi arama motoru olabileceği gibi sosyal mecrada paylaşılan bir link'de olabilir.
Burada çözümümüz sadece bir mobil uygulama olamaz. Bu nedenle ayrı bir mobil site yada performans kurallarına dikkat ederek responsive çalışabilecek şekilde olmalıdır.

Yalnız burada mobil cihazları da ikiye ayırmamız ve one göre planlama yapmamız gerekmekte.
1280 çözünürlük veren tabletler için mevcut masaüstü sürüm yeterli olmalı.
Bunun haricinde telefonlar için akıllı ve feature telefon olarak ikiye ayrılmakta.
Akıllı telefonlar pahalı modellerinde responsive çalışıyor olsa da geri kalan çoğunluk telefonda başarısız olmakta. Bu nedenle en doğru yöntem ayrı bir mobil site yapmak. Yada mevcut içeriği isteği yapan User Agent bilgisine göre farklı HTML sunumları yapmak. Google iki yöntemi de bazı ayarlar sayesinde tanıyabilmekte.

Google bu konuda yönergeler hazırlamış: Bu içerikte siteniz mobil uyumlu mu kontrolü, hazır bir CMS kullanıyorsanız ve verilen listede varsa mobil uyumlu hale nasıl getirirsiniz ve mobil sitenizi SEO konusunda nasıl uyumlu hale getirir ve tavsiyeleri nasıl uygularsınız bilgileri yer almakta.
https://developers.google.com/webmasters/mobile-sites/

Sitenizin mobil dostu olup olmadığının testi için:
https://www.google.com/webmasters/tools/mobile-friendly


Bu linkte ise mobil sitenizde SEO ile ilgili ne yapabileceğiniz anlatılmakta:
https://developers.google.com/webmasters/mobile-sites/mobile-seo/

Ayrı bir mobil site olması durumunda yapılacaklar (http://m. veya http://wap.) ;
https://support.google.com/webmasters/topic/2370586?hl=en&ref_topic=4598733

Doğru yönlendirme yada user agent a göre içerik oluşturm
-responsive deki mobil için sıkıntılar
http://googledevelopers.blogspot.com.tr/2013/12/our-checklist-for-improving-mobile.html

Eleven questions to better mobile SEO
http://mobiforge.com/design-development/eleven-questions-better-mobile-seo


Nisan 21'de hayata geçmesi planlanan mobil dostu sitelerin değerinin yükseltilmesiyle ilgili güncelleme
9 Things You Need to Know About Google's Mobile-Friendly Update
http://moz.com/blog/9-things-about-googles-mobile-friendly-update

8. Performans / hız'ın önemi ve ölçme yöntemleri

1, 2 ve 3. adımda anlatılan teknik konulardan sonra ama en az onlar kadar önemli bir konu performanstır. Arama motorları her sitenin taranması için belirli kaynak (dolasıyla süre) ayırırlar ve yavaş çalışan siteler için doğru ve tam olarak taranamama olarak sonuçlanır.

Performansın diğer bir boyutu da kullanıcıdır. İyi bir kullanıcı deneyimi için sitenin hızlı ve genele yayılan tutarlı bir şekilde çalışması gerekir. Arama motorları için bu da sitenin değerli olup olmadığı konusunda bir parametredir.
Google Bot tarama hız durumuyla ilgili raporu Google Webmaster aracında Crawl / Crawl Stat adımında bulabilirsiniz.



Google Page Speed Insight : Sitenin masa üstü ve mobil görünümleri için performans ve kullanılabilirlik üzerine öneriler listeleniyor.
-Örneğin mobil sayfada link için kullanılan font'un dokunmatik ekranlarda pratik kullanımı için verimli olmadığı
-Mobil versiyon için dikkat edilmesi gereken m. sitenin otomatik bulunmadığı ve sitenin normal mobil tarayıcılara göre yönlendirme yaptığı varsayımı.
https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/





Web sayfalarının hızlı yüklenmesi ile ilgili öneriler ve takip yöntemleri:
http://www.mehmetilker.com/2014/10/web-uygulama-performans-istemci-taraf.html
 


Bir diğer performans ölçüm aracı: Aynı anda hem google standartlarında hem yahoo standartlarında rapor hazırlayabilir.
http://gtmetrix.com/

Html yapılandırmadaki iyileştirmeler ile yapılabilecek performans iyileştirmeleri:
https://samdutton.wordpress.com/2015/04/02/high-performance-html/


9. Tasarımın etkileri

Arama motorları doğal olarak sitenin kullanıcı dostu (Kullanıcı deneyimi / UX) hız/performans gibi ölçemez. Ama teknik olarak tasarımın hangi ekranlar için uygun olup olmadığı anlaşılabilir. Sonuçta arama yapılan ortamda internet tarayıcısı olduğu için kullanıcının ne tür bir cihazdan arama yaptığı biliniyor ve sonuçlar içerisinde kullanıcının daha rahat kullanabileceği arama sonucu daha yukarıda göstermesi olası.
Google mobil cihazlardan yapılan aramalarda o cihaza uygun tasarımı olan sayfaları listelemesi örnek olarak verilebilir.

Responsive tasarmın SEO'ya etkileriyle ilgili yazılmış bir yazı:
When Responsive Web Design Is Bad For SEO
http://searchengineland.com/when-responsive-web-design-is-bad-for-seo-149109

10. Hata tespit yöntemleri ve sürekli takip için araçlar

Bir web projesi yoktur ki baştan her şey planlansın ve ona göre bir defa geliştirme yapılıp, tüm kontrollerden sonra (standart testlerin haricinde SEO ilişkili konular) yayına alınsın. Bu yüzdendir ki sadece planlama hatalarından değil güncel ihtiyaçlardan dolayı projeler geliştirilmeye devam edilir. Bu nedenle her yapılan değişiklik genel işleyişi etkilemese bile sitenin teknik sunumu (HTML, URL - link yapısı)  bu geliştirmelerden etkilenebiliyor.
Aynı şekilde içerik konusunda tanımlı standartlarda (resim, video yada haber microdata bilgileri) bu geliştirmelerin sonucunda bozulmalar meydana gelebiliyor yada örneğin içerik ile ilgili tanımlı formatların dışına çıkılabiliyor.

Bu nedenle yeni bir siteyi yayına almadan yada yayındaki bir sitede yapılan değişiklikleri yayına almadan önce kullanılabilicek araçlar olduğu gibi mevcut yayındaki sitede problemlerin raporlanmasını sağlayabilecek araçlar vardır.

Yayındaki sitede SEO konusunda oluşmuş hataları takip etmenin en kolay yolu sitenin Google Web Masters Tools yada Bing Web Masters Tools gibi ücretsiz bir servise kayıt etmektir. Kayıt için bilgiyi ilgili sitelerde bulunabilir.

https://www.google.com/webmasters/

http://www.bing.com/toolbox/webmaster

Google web master tools ile yapılabilecekler:
-Robots.txt test
-Masa üstü, Akıllı telefon ve Haber içeriği bazında tarama hataları
-Sitemap hatalar
-Link Silme (Örn: yayından kaldırılan sayfalar için)
-Link Ekleme


-Mobil kullanılabilirlik

Google Web master central'dan tavsiyeler:
Web Yöneticisi Araçları Yardım Merkezi'ne hoş geldiniz
https://support.google.com/webmasters/?hl=tr#topic=4558721

Örnek rapor:
http://www.trackpal.co.uk/example-reports/Example%20Client%20-%20Monthly%20SEO%20and%20Analytics.pdf

Web Masters Tools üzerinde : Manage, monitor, & maintain your site
https://support.google.com/webmasters/topic/4581352?hl=en&ref_topic=4581229

Diğer bir Google servisi Google Analytics ile performans / hız raporları alıp hangi sayfalarınızın yavaş çalıştığı görüp ona göre iyileştirmeler yapabilirsiniz.

Google Analytics üzerinde takip edilebilecek diğer bir alan hata sayfaları: Hataya düşen sayfalarınızın title bilgisini ilgili hata kodu ve açıklamasın sabıt tanımlar ve url'ini değiştirmezseniz, geriye dönük hangi sayfalarda ne tür hatalar olduğunu görüp ona göre iyileştirme yapılabilir.

Web sunucu logları inceleme:
Hata alan sayfalar bir şekilde Google Analytics üzerinde görüntülenemiyorsa sunucu loglarından 200 harici yanıt veren sayfalara (isteklere) bakılabilir. Özellikle 500, 404, 302 (Permanent redirect)

Ayrıca hangi BOT lar (user-agent) günde kaç defa hangi sayfaları ziyaret etmiş şeklinde raporlarda üretilebilir.

time-taken alanı üzerinden yavaş yanıt veren sayfalar raporlanabilir. (tame-taken network iletim zamanı da dahil olduğundan tam doğru bilgi vermeyebilir ama arama motor erişimlerinin hızlı olduğunu düşünürsek burdaki kaybı ihmal edebiliriz.)

Hangi tür dosyaların ziyaret edildiği. (haber yada resimler doğru bir şekilde ziyaret ediliyor mu yada mobil için ilgili BOT taranma gerçekleşiyor mu ?)

Sunucu logları üzerinde çalışmak için: Web uygulama performansı: IIS / W3C Logları ile hata ayıklama ve iyileştirme

Web sunucusu log dosyası detaylı inceleme ve problem tespit etme yöntemleri anlatımı (Excel ile):
http://builtvisible.com/log-file-analysis/


Yayına çıkmadan genel kontrol yada yayındaki siteleri anlık hata taraması aşağıdaki şekilde yapılabilir.

Diğer hata tespit etme yöntemleri


Microsoft SEO Toolkit ile istenen siteyi SEO ve ilgili teknik konularda inceleyip raporlar üretmek mümkündür. Özellikle 2. ve 3. maddede anlatılan konularda raporlar oluşturulabilir.

IIS Search Engine Optimization (SEO) Toolkit 1.0

Genel taramadan çıkabilecek hatalar:




Alternatif olarak ücretli ve online servis kullanılabilir:
https://www.deepcrawl.com/


10. Bazı özel durumlar için teknik tarafta yapılabilecek geliştirmeler


Eğer çok dilli bir siteniz varsa;
https://support.google.com/webmasters/topic/2370587?hl=en&ref_topic=4598733
What is international targeting?
https://support.google.com/webmasters/answer/6059209

Sayfalanmış içeriği teknik olarak işaretlemek için (haber, ürün listeleri vs...);
https://support.google.com/webmasters/answer/1663744?hl=en&ref_topic=4617741

Indexlenmesini istemediğiniz sayfalarınıza link verirken ya da dışarıya verilen linklerde sizinle ilgisi olmadığını göstermek için: nofollow attribute kullanımı
https://support.google.com/webmasters/answer/96569?hl=en

Ajax kullanımında dikkat edilmesi gerekenler;
https://support.google.com/webmasters/answer/81766?hl=en&ref_topic=6003039
How to Implement AJAX Without Killing Your SEO and Accessibility Efforts
http://designm.ag/seo/how-to-implement-ajax-without-killing-your-seo-and-accessibility-efforts/
Ajax kullanımı ve diğer java script framework'ler
http://builtvisible.com/javascript-framework-seo/

SEO Strategies: Subdomains and Subdirectories
http://searchenginewatch.com/article/2067608/SEO-Strategies-Subdomains-and-Subdirectories

Android uygulamalarınızdaki içeriğin Google tarafından indexlenebilmesi için:
https://developers.google.com/app-indexing/webmasters/app



12. Araçlar

Ayrı bir başlığı hak eden site. Her konuda ihtiyaç duyulabilecek araçlar sağlanıyor yada listeleniyor:
http://tools.seochat.com/



-------------------------------


Diğer ek bilgiler:

Web sitenizi yeniledikten sonra (teknik veya tasarımsal) yapılabilecek kontroller için öneriler:
https://www.highposition.com/blog/the-website-re-launch-seo-checklist/


IP'ye göre yönlendirme:
Örneğin farklı diller /ülkeler için farklı domain / urlleriniz varsa çoğunlukla IP kontrollü yönlendirme yapılır. Bu durumda Google gibi arama motoru BOT'larını bu sürecin dışına çıkarmak yada kontrollü bir yönlendirme yapmak gerekecektir.

Bir sayfa isteğinde başarılı yanıt kodu 200'dür
Yayından kaldırılmış sayfalar genelde ana sayfaya yönlendirilir. Doğru olan 410 : Gone kullanımı
Http kodları ve anlamları için liste:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_HTTP_status_codes

Google arama sonuçlarında ilgili sitenin hack'landiği bilgisi varsa;
http://www.google.com/webmasters/hacked/



Hiç yorum yok: